Korszerűsítés

Hagyományos vegyes tüzelésű kazán korszerűsítése

Hogyan teheti meglévő szilárdtüzelésű kazánját igazán gazdaságossá és komfortossá?

A megoldás: PUFFERTARTÁLY!

Ha Ön hagyományos vegyes tüzelésű kazánt használ lakása fűtéséhez, bizonyára tapasztalta azt, hogy milyen nehézkes a fűtést egyenletesen üzemeltetni. Ha sokat rak a tűzre, túl meleg van, ha keveset akkor meg hideg. A huzatszabályzó (ha van) sajnos csak bizonyos tartományon belül képes szabályozni a kazán teljesítményét. Ilyenkor szinte óránként kell megnézni a tüzet, rakni rá, megpiszkálni... Mondhatjuk, hogy a kezelő személy helyettesíti a hiányzó automatikát.

Ha ebbe a rendszerbe bekerül a puffer tartály, gyökeresen megváltozik a működés.

A lényeg röviden:

A meglévő kazán mellé beépítésre kerül egy hőszigetelt víztartály (puffer), valamint a lakásba egy szoba termosztát. A kazán begyújtásakor (míg a lakás hideg) úgy működik a rendszer mint eddig, a kazánból meleg víz megy a radiátorok felé és fűti azokat. Abban a pillanatban amikor a lakás eléri a szoba termosztáton beállított értéket, tovább nem fűtjük a házat, hanem a kazán által termelt hőt bevezetjük a puffer tartályba. Ebben a fázisban töltődik a tartályunk. Amikor megint kéri a meleget a szoba, akkor leáll a puffer töltése, és a kazán ismét a házat fűti. És oda-vissza.

Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a kazánban mire leég egy adag tüzelő, nem csak a ház lesz a beállított egyenletes melegben, hanem a puffer is feltöltődik arra a hőmérsékletre, amin a kazán dolgozik (pl. 80 °C). Miután kialudt a kazánban a tűz, a ház fűtését a puffer tartály biztosítja tovább. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra. Először is nem fűtöttük fölé a házat, csak addig fűtöttünk amíg a szoba termosztát beállítása kérte. (23 °C felett 1 °C hőmérséklet emelés 10% többlet energiát igényel.)

Ez jelentős energia megtakarítást eredményez.

Másodszor kitoltuk az egy kazán megrakással elérhető fűtési idő hosszát. Hiszen azt az energiát ami eddig a túlfűtésre ment el, most bezártuk a tartályunkba, amit később elővehetünk.

Ezekből látható hogy fontos kritérium a puffer tartály mérete. Úgy kell méretezni, hogy minimum egy tele kazán leégési energiáját képes legyen elraktározni. Így lehet a legtöbb energiát megtakarítanunk, és a leghosszabb üzemidőt elérnünk.

A méretezés a gyakorlatban úgy néz ki, hogy kW-onként 50 literrel kell számolnunk (pl. 20kW-os kazánhoz egy 1000 literes puffer tartály szükséges).

És persze az árak... Mindezek bekerülési költsége töredéke egy új rendszer árának.